10 grunde til at spise insekter

Insekter bliver i følge FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) spist jævnligt af over 2 milliarder mennesker, mens flere og flere i den vestlige verden er begyndt at interessere sig for insekter, som en kilde til mad. Og med god grund, for der er faktisk mange gode argumenter for at spise insekter.

 
  FN's 17 verdensmål (Foto: http://www.verdensmaalene.dk/

FN's 17 verdensmål (Foto: http://www.verdensmaalene.dk/

 

 

1. Insekter er bæredygtige

Insektopdræt kan være en langt mere bæredygtig praksis sammenlignet med traditionelle landbrugsdyr, fordi insekter optager betydeligt mindre plads og kræver meget mindre vand. De er også nemme og billige at fodre og effektive til at omsætte foder til protein.


2. Insekter er klimavenlige

Insekter udleder langt færre drivhusgasser end traditionelle landbrugsdyr og væsentligt mindre ammoniak og metan end grise og kvæg.


3. Højt proteinindhold

Insekter har meget forskellige ernæringsindhold, men langt de fleste spiselige insekter er yderst proteinrige og indeholder alle essentielle aminosyrer. F.eks indeholder en fårekylling omkring 60-69 % protein. 


4. Lavt fedtindhold

Flere insekter har et lavt fedtindhold og er en god kilde til gode umættede fedtstoffer. Fårekyllngen har f.eks en perfekt omega 3 & 6 ratio. 


5. Insekter er nærende

Mange insektarter er sunde fordi de er rige på proteiner, gode fedtstoffer, fiber og har tilmed et højt indhold af B12, calcium, jern & zink.
Fårekylling indeholder f.eks mere vitamin B12 end laks og en højere mængde jern end spinat.


6. Insekter udgør lav risiko for at gøre os syge

Insekter har en meget lavere risiko for at overføre sygdom til os, fordi de taksonomisk er så forskellige fra mennesker. 


7. Insekter kan skabe arbejdspladser og vækst

Opdræt af insekter til mad kan være simpelt, lavpraktisk og kræver kun beskeden investering i bygninger og materialer.
Dermed kan det være en reel mulighed i udviklingslande.


8. Insekter spises allerede i mange kulturer

Insekter som mad er ikke en ny trend, men derimod en gammel kulinarisk tradition. Insekter anses flere steder som en delikatesse og spises f.eks. i lande som Mexico, Thailand, Japan og Kenya.  
I mange lande har spiselige insekter faste traditioner i køkkenet og spises for deres gode egenskaber i madlavning.


9. Insekter smager godt

Mange spiselige insekter smager godt og har en god konsistens - flere har en mild og let nøddet smag, mens de bliver delikate og sprøde, når de lynsteges.  Og med over 1.000 forskellige spiselige arter, bør der være noget for enhver smag. 


10. Insekter kan spises på mange måder

Insekter kan både spises som snack eller som en ingrediens i gryderetter, salater eller mysli. De kan både steges, koges eller bages og kan tilmed pulveriseres og tilføjes i f.eks. et hjemmebagt brød eller i en proteinshake.