Hvilke insekter kan spises? 

Se her en liste over de mest almindelige spiselige insekter og blive klogere på deres kulinariske egenskaber


grashop.png

Græshopper (Locusta migratoria)

Græshopper er en gruppe insekter med over 20.000 forskellige arter og en af de mest almindelige spiselige insekter.

Græshopper er springfyldt med protein og spises b.la. i Asien hvor de lynsteges og sælges som street food.  
Græshopper er også populære i Mexico, hvor de kaldes "chapulines" og spises b.la. med advokado, lime og hvidløg. 

Græshopper indeholder omkring 48 % protein og fungerer godt både som snack og i f.eks. gryderetter.

Se opskrifter med græshopper her 


melormmad.png

Melorme (Tenebrio molitor) 

Melorme er faktisk larvestadiet af billen Tenebrio molitor, og er en af de mest spiste insekter i Europa. 
Melorme opdrættes allerede i Danmark på forsøgsbasis og kræver meget lidt plads, mens de omsætter foder til protein yderst effektivt. 

De har en diskret nøddesmag og kan steges eller bages i ovnen med f.eks. lidt hvidløg og drysses over en suppe eller i en salat. 
Melorme har et højt indhold af protein, fiber og B12.

Se opskrifter med melorme her


voksmøllarver.png

Voksmøllarver (Galleria mellonella)

I naturen lever voksmøllarver i bi-kolonier og findes overalt, hvor der avles honningbier - Hele deres livscyklus handler faktisk om at spise voks og honning og derfor er det ikke så overaskende, at voksmøllarver smager godt.  

Voksmøllarver indeholder essentielle fedtstoffer og har som en af de mere fede spiselige insekter en diskret umami smag  - de kan både krydres og steges eller bruges i bagning. 
Se opskrifter med voksmøllarver her


spiseligefårekylling.png

Fårekyllinger (Acheta domesticus)

Fårekyllingen tilhører samme familie som græshopper, men adskiller sig b.la. ved at have længere antenner. Fårekyllingen fandtes tidligere i Danmark, men regnes nu for at være uddød. 

Dog er fårekyllingen er godt på vej tilbage, som et "foregangs-insekt" i Danmark, hvor der allerede findes flere produkter med fårekyllingepulver. 

Dette er b.la. fordi fårekyllingen har et fantastisk højt indhold af protein, zink, calcium omega 3 og 6 og smager af nødder og umami – smagen afhænger dog af det, de fodres med.

INSEKTKBH har skabt Danmarks første urbane fårekylligefarm - se mere her


spiseligetermitter.png

Termitter (Termite Alates

Termitter er blandt de mest foretrukne spiselige insektarter i verden og elskes særligt fordi de er næringsholdige og smagfulde.
Termitter lever i subtropiske og tropiske områder, og deres genbrug af træ og andre plantematerialer har en stor økologisk betydning.

De spises især i Afrika og alene på den afrikanske savanne, findes der over 1.000 forskellige termitarter.
Der er flere forskellige måder at tilberede de små insekter på - mange spiser dem soltørrede, krydret med salt og chili.


escamoles.png

Myrerlarver (Liometopum apiculatum)

Myrerlaver af arten Liometopum apiculatum er en mexicansk delikatesse, som "høstes" inden udklækning omkring den røde agaveplante (tequila-planten)
De hvide myrerlaver har en creamet nøddesmag og kan f.eks. smørsteges med chili og spises som fyld i en taco med avokado.

Den "mexicanske kaviar" kaldes Escamoles og er en udsøgt delikatesse i b.la. Mexico City. Escamoles siges at have eksisteret siden aztekernes tid. 


spiseligecikader.png

Cikader (Auchenorrhyncha

Der findes flere end 1.300 arter af cikader og omkring 325 forskellige arter i Danmark. Især i troperne kan man høre cikadernes velkendte sang, og flere forskellige arter spises i store dele af Asien.

Den amerikanske cikade (Magicicada) er et helt særligt spiseligt insekt, med en levetid på over 17 år. Cikaden lever primært under jorden og kommer kun op til jordens overflade i slutningen af dens livscyklus, for at lægge æg. 
Cikader kan koges eller steges, hvorefter vinger og ben pilles fra og de siges at minde meget om rejer. 


ijapanspiseshvepse.png

Bier og hvepse (Apis mellifera) (Vespa japonica

I b.la. Japan spises både hele hvepse og hvepselarver. 
Her findes også verdens største hveps, Japanese giant hornet, som er spiselig og bliver over 4 cm lang.
Honningbier spises også stegte i bl.a. Thailand og Kina og har et højt proteinindhold. 

Det kan faktisk gavne honningbibestanden at spise overskydende bilaver, fordi det hjælper bierne med at holde bikuben fri for mider. 
Bilarver kan f.eks. bruges som sprød topping i en salat eller suppe. 


spiseligemyrer.png

Myrer (Oecophylla) (Atta Laevigata)

Der findes mange forskellige arter af myrer som er spiselige, b.la. Weaver ants, honningmyrer og citronmyrer.

Myrer spises i både Afrika, Asien og Sydamerika, mens den danske michelin restaurant Noma, har haft levende myrer på menuen.
Også Nordic Food Lab har opdaget myrernes kulinariske egenskaber og udviklet en gin med myrer.

Nogle myrerarter smager af citrus og fungerer godt i deserter, mens andre steges og siges at smage af pistacie. 


Giantwaterbug.png

Giant Water Bugs (Belostomatidae)

Disse store insekter findes primært i troperne og lever i ferskvandsstrømme og damme. De fleste arter er mindst 2 cm lange.
Water bugs spises i både Mexico, Venezuela, Kina og Japan, men er nok bedst kendt i Thailand.
De er særligt værdsat i Nordthailand og blandt de insekter som får mest opmærksomhed fra turister på street markederne, pga. deres skræmmende udseende.
De store insekter kan saltes og dybsteges, på Eating Thai food findes en guide til at spise water bugs.


Silkelarver er et populært spiseligt insekt

Silkelarver

Silkelarver er et økonomisk vigtigt dyr, men de bruges ikke kun til at producere silke. De er nemlig også god og næringsrig mad.
Silkelarver er en populære som snack i Korea, Thailand, Kina, Japan og andre asiatiske lande.
De kan både koges, steges og spises endda rå nogle steder.